Vastauksen päivämäärä: 10.05.2025
Vastaus Rasmus Pekkaselle – käyttöehdot ja yleisten tietojen käyttö verkkosisällössä
Yhteenveto
Verkkosivustojen käyttöehdot eivät voi rajoittaa yleisesti tunnettujen faktojen, kuten "kissa on lihansyöjä" tai "kissan syömättömyys voi olla merkki sairaudesta", käyttöä, mikäli et ole sitoutunut kyseisiin ehtoihin nimenomaisesti (esim. rekisteröitymällä tai muuten selvästi hyväksymällä ne). Suomen tekijänoikeuslaki ei suojaa pelkkiä tietoja tai faktoja, vaan ainoastaan itsenäisiä ja omaperäisiä esityksiä (tekijänoikeuslain 1 §, Tekijänoikeuslaki 404/1961).
Oikeudellinen tarkastelu
Faktatiedon suoja
Suomen tekijänoikeuslaki (404/1961) ei suojaa pelkkää tietoa tai faktaa, vaikka se olisi peräisin joltakin verkkosivulta. Tekijänoikeussuoja koskee teoksia, jotka ylittävät teoskynnyksen, eli ovat itsenäisiä ja omaperäisiä (1 §). Esimerkiksi väite "kissa on lihansyöjä" on biologinen fakta, ei tekijänoikeudellisesti suojattu ilmaisu.
Käyttöehdot ja niiden sitovuus
Verkkosivuston käyttöehdot eivät sido käyttäjää, ellei tämä ole niitä nimenomaisesti hyväksynyt. Tämä noudattaa Suomen sopimusoikeuden perusperiaatteita (ks. Oikeustoimilaki 228/1929, erityisesti 1–2 §). Pelkkä verkkosivulla vierailu ei muodosta sopimusta, ellei ehtojen hyväksyminen ole selkeästi edellytetty ja dokumentoitu (esimerkiksi "Hyväksyn ehdot" -painike rekisteröitymisen yhteydessä).
Epäsuora tiedon käyttö
Mikäli et ole kopioinut tekstiä suoraan vaan muotoillut sisällön itse omien sanojesi ja kokemustesi pohjalta, ei ole kyse tekijänoikeuden loukkaamisesta. Tämä pätee, vaikka tieto olisi aikoinaan saatu joltakin verkkosivulta – kunhan esitys ei ole suora kopio eikä rakenne, esitystapa tai lauserakenteet ole tunnistettavasti samanlaisia.
Hyvä journalistinen tapa ja lähteiden ilmoittaminen
Vaikka tekijänoikeuslain mukaan ei ole pakko ilmoittaa lähdettä, jos faktoja muotoillaan omin sanoin, hyvä journalistinen ja eettinen tapa suosii lähteiden mainintaa, jos ne ovat tiedossa. Tässä tapauksessa, kun lähteet ovat unohtuneet eikä suoraa kopiointia ole tapahtunut, ei vastuuta voida osoittaa.
Johtopäätös
Et ole rikkonut tekijänoikeuslakia tai verkkosivustojen käyttöehtoja, kun:
Et ole hyväksynyt kyseisten sivustojen ehtoja (esimerkiksi kirjautumalla tai rastittamalla hyväksyntää).
Et ole kopioinut sisältöä suoraan.
Käyttämäsi tieto perustuu yleisiin faktoihin tai omaan kokemukseesi.
Suositus jatkoa varten: jatka kuten mainitsit – tarkasta lähteiden käyttöehdot ja merkitse lähteet silloin, kun ne ovat tiedossa. Näin toimit sekä juridisesti oikein että läpinäkyvästi.
Viitatut säädökset:
Tekijänoikeuslaki (404/1961), erityisesti 1 §: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404
Oikeustoimilaki (228/1929), erityisesti 1–2 §: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1929/19290228